Spindelmanden
Han virkede højere, end han plejede, som voksede han ud af de mørke skygger ovre ved gardinerne. Grå og glat, hvor hans ansigt burde have været. Der var skyggen af en mund, og der var ingen, som kunne se ham.
Ikke andre end Berte.
Berte på 14 er kronisk syg. Det er ikke noget nyt, og hun vil bare gerne leve sit livs efterår i fred og ro.
Men så dør pigen i nabosengen.
Hun bliver myrdet af et stort spindelmonster, som kun Berte og de andre børn og unge på afdelingen kan se.
Berte slår sig modvilligt sammen med Clara og Hjalte, to andre langtidsindlagte, om at opklare mysteriet, men der er bare et problem: Monsteret kommer tættere og tættere på, og Berte lader til at være den næste på listen.
Midt i kampen på liv og død, opdager Berte, at hvis man tør, kan man godt finde både venner og kærlighed – også i en hospitalspyjamas.
Spindelmanden er en fortælling om handikap, kronisk sygdom, døden, at være ung som autistisk LGBTQIA+ person, venskaber, forelskelse … og selvfølgelig et stort børnespisende monster
Note fra forfatteren
Det er et tungt emne: Sygdom. Og måske især kronisk sygdom og handikap, som pr. definition er noget, der aldrig forsvinder, men i stedet er en tilstand, som man bare må lære at leve med på bedste vis. Vores tre helte lever i forskellig udstrækning med kroniske tilstande fra Hjalte, der fik en skade efter et biluheld, til Clara der har en tarmsygdom og stomi og til sidst Berte, hvis lupus satte sig på hendes nyrer og nødvendiggjorde en transplantation.
En autoimmun sygdom er en sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber kroppens egne raske celler og danner en betændelsestilstand.
Det kunne måske være fristende at tro, at unge der kæmper med sygdom og handikap er en niche-fortælling, men undersøgelser viser, at op mod 400.000 i Danmark lider af en autoimmun sygdom, og at mange lider af mere end en.
Man skønner desuden at over 11.000 børn og unge under 18 i Danmark lider af en sådan sygdom.
Med sådanne tal bliver det hurtigt tydeligt, at folk – hvis de ikke selv er syge – så kender de en, der er. Alle vil i løbet af deres liv opleve handikap. For mange er det ikke permanent, men for en stigende andel af befolkningen er det kronisk, og det starter tidligere og tidligere.
Så jeg har skrevet bogen til de pårørende, til sundhedspersonalet, til dem der ligger i sygesengen og lidt til mig selv. Jeg kunne godt have brugt en bog med gys, venskab, kærlighed og om at leve et liv udenfor rammerne, da jeg var ung, og pludselig skulle forholde mig til lige alvorlig sygdom, knuste drømme og den mulighed at døden ikke lå 70 år ude i fremtiden, men i stedet lige om hjørnet.
Det kan være en meget isolerende oplevelse at være syg, men selvom det føles sådan, så er man ikke alene.
Derfor vil jeg gerne opfordre syge unge til at gå online og lede efter fællesskaber – de findes. Og man finder en måde at leve på alligevel.
For mere information:
https://www.vive.dk/media/pure/8436/2033944